Lezing over buurtschap Oldenzijl op 10 december

Lezing i.s.m. Het Groninger Landschap door Jan van den Broek.
Jan van den Broek is voormalig stadsarchivaris en auteur van een aantal prachtige werken over het verleden van Groningen. Jan van den Broek was enkele jaren geleden al bij onze vereniging te gast naar aanleiding van zijn boek Een kronkelend verhaal.

Het idee om de heer van den Broek nogmaals uit te nodigen ontstond op 30 augustus 2014 tijdens de opening van de historische boomgaard bij Oldenzijl. Bij die opening spraken Cees de Ranitz en ondergetekende over het historisch belang van Oldenzijl als Winsums Middeleeuwse waterverbinding. In dit verhaal werd ook de schans genoemd die volgens een kroniek in juni 1581 ‘stormenderhand’ zou zijn ingenomen door Spaansgezinde troepen.

Dit laatste bleek zeer tot de verbeelding van de aanwezigen te spreken. Peter Dijkstra, een van de initiatiefnemers achter de historische boomgaard te Oldenzijl, stelde voor om samen een lezing over dit spectaculaire, maar voor velen vrij onbekende verleden, te organiseren. De keuze voor Jan van den Broek was toen snel gemaakt. Zijn archiefkennis over het oorlogsgeweld rond het begin van de tachtigjarige oorlog in Groningen is ronduit fenomenaal.

Aangezien er weinig feiten bekend zijn over de oorlogshandelingen rond de schans van Oldenzijl, zal de lezing vermoedelijk vooral ook in brede zin gaan over de waterhuiskundige en strategische betekenis van Oldenzijl. Ook valt te verwachten dat een en ander over de beginjaren van de tachtigjarige oorlog in Groningen, zal worden toegelicht.

Kortom het belooft een zeer interessante avond te worden waarbij uw aanwezigheid zeer op prijs zal worden gesteld.

Zalencentrum De Hoogte, Kerkpad te Obergum; aanvang 20.00 uur.
Toegang gratis.
Consumpties voor eigen rekening.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *