IN MEMORIAM KOOS DE JONG (1947-2017)

Op woensdag 31 mei as. om 15.00 uur vindt er in het dorpshuis van Schouwerzijl, Zijlvesterweg 3 9962 TA, een samenkomst plaats, waarna Koos op de Schouwerzijlster begraafplaats begraven zal worden.

Enkele dagen geleden, op 20 mei, is onverwacht Koos de Jong overleden op zijn boot bij Schaphalsterzijl. Koos werd op 6 januari 1947 te Scheveningen geboren en bereikte dus ca. 4 maanden geleden de leeftijd van 70 jaar.
Naast velerlei andere activiteiten na zijn ingenieursstudie te Delft was hij in zijn Groningse jaren laatstelijk verbonden aan het Noordelijk Scheepvaartmuseum te Groningen.
Gedurende vele jaren was hij een zeer actief, gewaardeerd en uiterst vriendelijk lid van de Historische Vereniging Winsum-Obergum. Als trouw lid van de Archeologische Werkgroep was hij o.a. nauw betrokken bij onze opgravingen in de Molenstraat, het hertenkamp De Borgstee, Ranum etc.
Samen met Lieuwe Damminga en Erna Bakker vormde hij enige tijd de zeer actieve werkgroep Scheepvaart en Scheepsbouw Winsum en bracht hij als kenner en liefhebber van oude schepen veel nieuwe gegevens aan het daglicht over Winsumse ‘Schippers en hellingvolk’ (3 afleveringen) en over de oude scheepshelling te Obergum, die in de jaren 2006/2007 gepubliceerd werden in ons Infobulletin Winshem.
Met het ook op de restauratie en herbouwplannen van zijn geliefde Schaphalsterzijl, ten gevolge van de bodemdaling door de Groningse gaswinning, maakte hij vele jaren actief deel uit van de Werkgroep behoud en restauratie Schaphalsterzijl, in 1995 omgedoopt tot de Stichting Behoud Schaphalsterzijlen. In dat kader schreef hij o.a. met Jan Delvigne en Cees de Ranitz in 1998 een belangrijk artikel, ‘Eenige sware reparatien’ aan de sluizen van Schaphalsterzijl in 1790’, in Infobulletin Winshem.

In 2002 verscheen van zijn hand ook in het Infobulletin een belangrijke studie over ‘De Onsta’s en de Lutkehuisterheerd’.

Bij veel leden van onze vereniging zal Koos ongetwijfeld herinnerd blijven als een beminnelijke, intelligente en zeer belezen, uiterst betrokken en creatieve, maar tegelijkertijd ook heerlijk relativerende, onconventionele man, die bij tijd en wijle zijn schip bij Schaphalsterzijl verliet om op zijn fietsje of in zijn driewieler oldtimer het dorp onveilig te maken.

De vele, en vaak dus ook vanzelf lange inspirerende, geleerde en uiterst kritische gesprekken met hem zal ik erg missen.

Namens bestuur en alle leden van de Historische Vereniging Winsum-Obergum wens ik de naaste familieleden en vriendinnen en vrienden bij het gemis van ‘onze’ unieke Koos alle sterkte toe.

Jacques Tersteeg
oud voorzitter Historische Vereniging Winsum-Obergum.