In memoriam : Joop Haak

Op 16 oktober 2022 is Joop Haak overleden.

Joop Haak

Hij heeft gedurende vele jaren in diverse functies veel voor de historische vereniging en onze kennis van de lokale geschiedenis betekend.
Joop was een fijne, goedlachse, evenwichtige en gedreven persoonlijkheid. Vanuit zijn brede interesse heeft hij velen geïnspireerd.

In de vereniging was Joop actief als bestuurslid van april 2006 tot februari 2014. Wegens het vertrek van Jacques Tersteeg werd hij vanaf februari 2014 waarnemend voorzitter tot maart 2016. Daarna was Joop afwisselend bestuurslid, waarnemend voorzitter en weer bestuurslid tot april 2021. Toen is Joop vanwege ziekte gestopt met het actieve bestuurswerk dat hij 15 jaar heeft gedaan.

Naast zijn functie in het bestuur van de vereniging was Joop actief betrokken bij het opleiden van de eerste groep dorpsgidsen. In woord en geschrift en met een flinke dosis enthousiasme en humor deelde Joop de hoogtepunten uit de historie van ons dorp.

Ook de speurtocht naar de locatie van het Jacobijnen Klooster in Winsum had zijn grote belangstelling. Joop was daardoor een van de aanjagers van het grondradaronderzoek wat in het centrum van Winsum in opdracht van de historische vereniging werd uitgevoerd.

De speurtocht naar de contouren van het klooster was voor Joop nog niet klaar.
Liefst had hij de spade ter hand genomen om in de omgeving van de Molenstraat te graven naar de ondergrondse objecten die op de grondradarscan getoond worden. Om dan vast te kunnen stellen of het werkelijk restanten van het klooster zijn.

Wij hopen dat wij deze vraag ooit nog eens kunnen beantwoorden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *