‘Alleen op de wereld’ in KinderBoekenhuis Winsum

Het KinderBoekenHuis in Winsum staat vanaf zaterdag 17 december in het teken van het klassieke boek ‘Alleen op de wereld’. Dan wordt de tentoonstelling geopend over de geschiedenis van deze fameuze bestseller en wordt het origineel geplaatst tegen de historische achtergrond van Winsum. Met deze expositie haakt het KinderBoekenHuis in op een serie van de VPRO die vanaf 6 december dagelijks op de televisie (NPO Zapp) is te zien.

Terwijl de VPRO een eigentijdse versie van het boek toont, gaat het KinderBoekenHuis de (historische) diepte in en laat zien dat de avonturen van Remi en Vitalis eind 19e eeuw al vrij snel diepe indruk maakten in Europa. Vertalingen van het boek van de Fransman Hector Malot (1878) verschenen binnen enkele jaren in vrijwel alle Europese landen. De eerste vertaling in het Nederlands is op de tentoonstelling te zien. Dat geldt ook voor tal van uitgaven die in de loop van de tijd zijn verschenen; de laatste werd vorige week nog gepresenteerd.

Het boek bleek ook een inspiratiebron voor striptekenaars. Bijvoorbeeld in het ‘Vrolijk weekblad’ Donald Duck werden de omzwervingen van Remi en zijn vrienden ‘omgevormd’ tot stripverhaal. Dankzij medewerking van het Nederlands Stripmuseum in Groningen is ‘Alleen op de wereld’ in de vorm van strips in het KinderBoekenHuis te zien. Ook curieuze uitgaven worden getoond, zoals boeken waarin plaatjes uit tv-gidsen konden worden geplakt.

Aan de hand van uniek fotomateriaal van de Historische Vereniging Winsum-Obergum wordt op de tentoonstelling belicht hoe de werk- en leefomstandigheden zo tegen het einde van de 19e eeuw in Winsum waren. Foto’s zijn te zien van de arbeiders in de steenfabrieken, terwijl tevens een beeld wordt gegeven van het dagelijks leven in het dorp. Maar ook tegels – met daarop afbeeldingen van kinderspelletjes – en foto’s van feesten worden getoond. Bewegende beelden staan woensdag 28 december op het programma. De KinderBoekenBios toont dan voor jong en oud vanaf 16 uur een klassieke verfilming van het boek.

De tentoonstelling wordt 17 december om 14 uur geopend door dr. Els Jongeneel. Zij is als docent literatuurwetenschappen verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen. De expositie is elke donderdag en vrijdag (10 tot 16 uur), elke zaterdag – met uitzondering van 24 en 31 december – van 12 tot 16 uur te bezoeken en wel tot en met 26 februari. Toegang voor expositie en filmvoorstelling is gratis. Meer informatie op www.kinderboekenhuis.eu