Algemene ledenvergadering 22 maart 2016

Dinsdag 22 maart 2016 in het zalencentrum De Hoogte, Kerkpad 8 te Obergum aanvang 19.30 uur.

Het programma voor de avond ziet er als volgt uit:

  1. Om 19.30 uur starten wij met een kleine excursie in het in opbouw zijnde Kinder-boekenhuis Kerkpad 2. Zoals bekend krijgt ook onze vereniging in de maand mei a.s. haar nieuwe kantoor in dit verbouwde pand (vm. Aula).
  2. Opening van de vergadering om 20.00 uur.
  3. Mededelingen.
  4. Notulen van de vorige algemene ledenvergadering op 24 maart 2015. Zie hiervoor ons Info bulletin van december 2015 twintigste jaargang nummer 1.
  5. Financieel overzicht 2015 en begroting 2016.
  6. Verslag van de kascommissie. De commissie werd gevormd door
    mevr. H. Bolhuis en dhr. H. Zwerver. Aftredend is dhr. Zwerver.
    Zijn opvolger is dhr. T. van Dijken.
  7. Benoeming van dhr. C. de Ranitz tot erelid.
  8. Bestuurssamenstelling: Roostermatig treedt dit jaar dhr. C. Tersteeg af. Hij stelt zich weer voor 4 jaren benoembaar.
    Het bestuur stelt u voor de kandidaats bestuursleden mevr. B. Pestoor en dhr. D.J. Tinga te benoemen als nieuwe bestuursleden van onze vereniging. Eventuele tegenkandidaten kunnen zich tot 15 maart a.s. schriftelijk aanmelden bij het secretariaat van onze vereniging. Het bestuur stelt u tevens voor de D.J. Tinga als enige kandidaat te benoemen als voorzitter van onze vereniging.
  9. Rondvraag.
  10. Lezing van mevr. L. Veldman over het winkelen in het verleden. Zie onderstaande korte samenvatting van haar lezing.
  11. Sluiting van de vergadering.Het belooft weer een interessante vergadering te worden, waarbij uw aanwezigheid zeer op prijs wordt gesteld.

 Winkelen in het verleden.
Winkelen is tegenwoordig gezellig de stad ingaan en kijken of je nog wat leuks tegenkomt, maar het kan ook betekenen dat je rondkijkt of ‘snustert’ in een onderwerp en daarvan facetten naar boven haalt. Lieke Veldman zal ons een en ander vertellen over winkels in het verleden. Daarbij komen allerlei aspecten aan de orde uit de periode 1750-1900, zoals:

  •  Kiepkerels en kleine winkeltjes in de dorpen.
  • De groothandelswinkels in de stad.
  • De modekramen tijdens de mei- en septemberkermis in de stad.
  • De centrale aansturing van de economie vanuit Parijs tijdens de Franse tijd.
  • Een diggel- of potschip in Winsum.
  • Het begin van V&D  ( en het eind ).

Aan de basis van dit verhaal staan haar belangstelling voor de wereldwijde handel in het verleden en het archiefonderzoek wat zij deed ten behoeve van het boek over de Groninger dracht dat in 1997 verscheen.