Voortgang grondradaronderzoek Dominicanerklooster

Graag willen we u informeren over de voortgang van het grondradaronderzoek naar de funderingen van het Dominicanenklooster in Winsum.
Het radaronderzoek heeft plaats gevonden op 11 en 18 december 2017.

Klik op de afbeelding voor een videoverslag gemaakt door Willem Kroon.

Uit het rapport van Medusa Explorations BV de volgende conclusie en aanbevelingen:

5.1 Bij het non-destructief onderzoek is het onderzoeksgebied ingemeten met een grondradar, gebruikmakend van een 400 Mhz antenne. Met dit systeem is tot ca. 2 meter diep in de grond gekeken. Op basis van de grondradarmeting zijn de gevonden objecten/structuren en puinvoorkomens vastgelegd, alsmede afwijkingen t.o.v. omliggend materiaal. Een deel van de gevonden structuren is geïnterpreteerd als funderingsrest of zelfs een restant van een oude muur, op basis van ligging en ervaring uit eerdere onderzoeksprojecten.

5.2 Hoewel er reeds een interpretatieslag is uitgevoerd op de gevonden structuren in de radarbeelden, zal alleen een controle in het veld (voor zover mogelijk en toegestaan) met proefboringen en/of proefsleuven volledige zekerheid kunnen verschaffen over de juistheid van de conclusies.

Er is inmiddels contact geweest met de provinciaal archeoloog, Michiel Rooke. Hij zal de mogelijkheid van een archeologisch onderzoek door de afdeling Archeologie van de RUG bekijken. Hopelijk brengt een dergelijk onderzoek ons een stapje dichter bij de werkelijke ligging van het voormalig Dominicanerklooster van Winsum.

We houden u op de hoogte van de voortgang en/of resultaten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *