Grondradaronderzoek naar funderingen van het Winsumse Dominicanenklooster

Maandag 11 december 2017 gaat in opdracht van de Historische Vereniging Winsum-Obergum het onderzoeksbureau Medusa Explorations BV uit Groningen van start met het lang verwachte grondradaronderzoek naar de funderingen van het middeleeuwse Dominicanenklooster van Winsum (1276-ca. 1581).

Vanaf 8 uur ‘s morgens zal men in de oude kern van Winsum met behulp van kleine radarapparatuur in de vorm van een soort grasmaaimachine proberen de ondergrond van de straten, tuinen en schuren in beeld te brengen, waar mogelijkerwijs nog de funderingssporen aanwezig zijn van de middeleeuwse kloosterkerk en andere bijbehorende gebouwen.

Kaartje van het onderzoeksgebied grondradarmeting in Winsum

Inmiddels heeft de Historische Vereniging met alle eigenaren en bewoners van winkels, woningen en tuinen aan de Hoofdstraat-Winsum, Molenstraat, Kloosterstraat, W.Ripperdastraat en Praediniusstraat contact opgenomen en toestemming gevraagd om op alle onbebouwde percelen het grondradaronderzoek te mogen doen. Alle betrokkenen hebben enthousiast hun volle medewerking toegezegd. Ook zal er op enkele percelen in schuren of stallen gemeten worden.
Het grondradaronderzoek werd mogelijk gemaakt dankzij subsidies van de Gemeente Winsum, de Provincie Groningen, het Prins Bernhard Cultuurfonds, het J.B. Scholten-/Kammingafonds en de Winsumse Wierda-Stichting.
Na jarenlange voorbereidingen en de uitwerking van opgravingswerkzaamheden tijdens de aanleg van een nieuwe riolering in de Molenstraat in het najaar van 2001, toen van maar liefs 35 mensen skeletresten werden gevonden, hoopt de Historische Vereniging Winsum-Obergum dat het grondradaronderzoek eindelijk het méér dan bijna 450 jaar oude ‘kloostergeheim van Winsum’ zal ontrafelen.
Naar alle waarschijnlijkheid zullen de eerste resultaten van het radaronderzoek in de vorm van gedigitaliseerde kaarten in de loop van januari 2018 bekend zijn.

Reconstructie van de plaats van de Winsumse kloosterkerk, kloostergebouw(en), tuinen en kerkhoven op de hoogtekaart van de wierde ingetekend
(kaart: Ben Westerink, reconstructie: Jacques Tersteeg).

 

Wierda Stichting Winsum


 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *